2025: Framtidspanelet
Norge er et av verdens rikeste land. Hvordan kan vi bruke vår rikdom til beste for verden, oss selv og kommende generasjoner?
Framtidspanelet var et nasjonalt folkepanel bestilt av sivilsamfunnsamfunnet for å svare på spørsmål knyttet til hvordan Norge kan bruke sin rikdom på best mulig måte. 56 personer som representerte Norges befolkning med hensyn til alder, bosted, kjønn, utdanningsnivå og politisk ståsted møttes over åtte samlinger i perioden januar til april 2025. Der fikk de påfyll av kunnskap fra eksperter, diskutert relevante temaer og jobbet for å komme frem til ferdige anbefalinger. Underveis i prosessen var det også vært åpent for innspill fra befolkningen forøvrig.
Framtidspanelet fulgte OECD sine beste praksis-prinsipper for representative, deliberative prosesser. Det innebærer blant annet at det ble støttet av et deliberativt fagråd og en ekspertgruppe. Fagrådet bidro til at OECDs prinsipper for god gjennomføring av folkepaneler ble fulgt. Ekspertgruppen bestod av fagpersoner med inngående kunnskap om temaene Framtidspanelet jobbet med.
I tillegg har det i denne prosessen vært med et samfunnsråd. Samfunnsrådet er en gruppe sammensatt av personer med ulik bakgrunn, erfaring og fagkunnskap, som var med for å sikre at kunnskapen Framtidspanelet fikk og prosessen var mest mulig transparent. De hadde ingen innflytelse på panelets endelige anbefalinger.
De syv sivilsamfunnsorganisasjonene som bestilte folkepanelet er; Redd Barna, Kirkens Nødhjelp, LNU, Caritas, WWF Verdens naturfond, Langsikt - tankesmien for langsiktig politikk, og Framtiden i våre hender. Organisasjonene hadde ingen innflytelse på anbefalingene folkepanelet jobbet frem. Oppdragsgiverne forpliktet seg til å ta imot anbefalingene, jobbe for at disse spres til beslutningstakere, samt vurdere hvordan de selv tar dem i bruk. Les mer om panelet på Framtidspanelet.no
Oppdraget
Framtidspanelet skulle gi konkrete anbefalinger på følgende oppdrag:
Norge er et av verdens rikeste land. Hvordan kan vi bruke vår rikdom til beste for verden, oss selv og kommende generasjoner?
Hvilke hensyn og verdier skal styre våre valg?
Hvilke problemer i verden har Norge særlig gode grunner til å være med på å løse?
Hvordan bør da Oljefondet brukes nå og fremover?
Oppdragsgiverne har bestemt spørsmålet panelet skal svare på, og utover dette har sivilsamfunnsorganisasjonene ingen innflytelse på hvordan folkepanelet ble gjennomført, hvilken kunnskap som ble presentert, eller anbefalingene panelet kom frem til.
Prosess
Steg 1: Invitasjoner sendes ut
40 000 tilfeldig utvalgte innbyggere mottok invitasjoner via SMS med informasjon om folkepanelet og hvordan man kunne melde sin interesse for å delta.
Steg 2: Paneldeltakere trekkes ut
Et representativt utvalg av innbyggere ble trukket ut basert på kriterier som alder, kjønn, bosted, utdanning og holdninger.
Steg 3: Samling 1 - Digitalt informasjonsmøte - 14. januar
Panelets medlemmer møttes digitalt for å få en felles forståelse av oppdraget og prosessen fremover.
Innledere:Tor Haugnes om Norges økonomiske historie
Steg 4: Samling 2 - Fysisk samling - 1-2. februar
Panelet møttes for første gang fysisk over to dager for å diskutere hvordan Norges nasjonale formue kan brukes til å løse globale utfordringer. Her ble deltakerne kjent med hverandre, lærerte fra eksperter, og diskuterte etiske verdier og prioriteringer.
Innledere:Henrik Syse om moralske dilemmaer og verdier i møte med en usikker framtid, Knut Kjær om Norges økonomi, verdiskaping og oljeformuen vår. Hans Jacob Huun Thomsen, prosjektleder for bistand og utvikling i Civita,Amanda Hylland Spjeldnæs, medisinstudent og leder av Norsk Folkehjelps Solidaritetsungdom, Kristin T. Teien, avdelingsdirektør i Cicero, Erik Abild, avdelingsdirektør for helhetlig humanitær innsats, Norad
Steg 5: Samling 3 - Digital samling - 11. februar
Medlemmene møttes digitalt for å følge opp fra den første samlingen og diskuterte videre.
Innledere: Knut Kjær, Christopher Wright, Camilla Bakken Øvald
Steg 6: Samling 4 - Digital samling - 6. mars
Medlemmene møttes digitalt, fikk nye kunnskapsinnlegg, og diskuterte videre.
Innledere:Thomas Berman, leder for sekretariatet, Angela Cummine om hva eierskap til nasjonal formue betyr, Dina Von Heimburg om livskvalitet og framtidsombud, Video fra Kirkens nødhjelp
Steg 7: Samling 5 - Fysisk samling - 15-16. mars
Panelet møttes fysisk over to dager for å gå dypere inn i diskusjonene og utvikle sine anbefalinger videre.
Innledere: Haakon Gjerløw om geopolitiske forhold, Øystein Børsum om Oljefondet
Steg 8: Åpen samling - 25. mars
Alle interesserte inviterte til en åpen, digital samling, hvor panelet presenterte sitt arbeid så langt og tok innspill fra publikum.
Steg 9: Digital samling - 29. mars
Panelet møttes igjen for å integrere innspill fra den åpne samlingen og jobbe videre med anbefalingene sine.
Steg 10: Digital samling - 10. april
Medlemmene møtes digitalt for å justere og finpusse sine anbefalinger.
Steg 11: Anbefalinger presenteres på Stortinget - 13. mai
Folkepanelet presenterte sine endelige anbefalinger til offentligheten.
Steg 12: Oppdragsgiverne gir sine tilbakemeldinger til Framtidspanelets - 19.august
De syv organisasjonene som var oppdragsgivere jobbet seg grundig gjennom anbefalingene og ga tilbakemelding til panelet i et åpent, digitalt arrangement.